Algemene en biografische informatie

JIP-SOUND wordt gerund door Jur Eckhardt, geboren in Groningen, grootgebracht in Haren en wonend in Eelde. Van z’n 6e tot z’n 18e genoot hij privé een klassieke piano-opleiding en al op jonge leeftijd openbaarde zich een brede interesse in de meest uiteenlopende muziekstijlen. Op de middelbare school, in de roemruchte 60-jaren, speelde hij al in diverse bandjes en bekwaamde zich naast de piano ook op andere instrumenten (bas, gitaar, accordeon, synthesizer, mandoline…als het maar snaren of toetsen heeft!). Zijn eerste plaatopnames vonden reeds in 1966 plaats.
Na het behalen van zijn HBS-A diploma studeerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen een aantal jaren rechten en psychologie, welke studies hij echter beide niet afrondde, vanwege zijn uiteindelijke keuze om door te gaan in de muziek. In de ‘early years’ speelde hij als toetsenist/gitarist/zanger in tal van noordelijke bands, zoals The Survivors, Blueshouse Fusion, Historic Soul en de hardrock-group ASH-TRAY, de eerste Groninger band die regelmatig in het Amsterdamse Paradiso optrad, destijds het Walhalla van de Nederlandse popmuziek. Met deze laatste groep oogstte hij zowel nationaal als internationaal succes, de groep verscheen op single en de mede door Jur gecomponeerde rockopera “Jayne” ging langs vele theaters. Ook trad de groep regelmatig op in het voorprogramma van o.a. Brinsley Schwarz (met Nick Lowe), Focus, Argent, Rare Bird, Stampeders.
In de 70-er jaren vormde hij samen met Fries Wolma, met wie hij ook al in ASH-TRAY speelde, het duo Reno & Frisby (country-rock). Hun single “Colorado” was redelijk succesvol.
Daarna vervolgde Jur zijn weg als beroepsmusicus en speelde en zong hij ruim 20 jaar in allerlei bands, combo’s en orkesten (zoals Monique & The Saints, Dandy, Orkest Arie Ribbens, North Star Showband, The Highmore City Seven, Orkest Bob Kelly) en begeleidde in die periode vrijwel alle bekende Nederlandse artiesten. Verder deed hij veel studiowerk en is als multi-instrumentalist (toetsen, gitaar, bas, accordeon, percussie, backing-vocals) te horen op vele honderden singles, lp’s en cd’s.
Samen met Eddy Harms richtte hij midden 70-er jaren de productiemaatschappij North Star Productions op en werkte jarenlang voornamelijk in de Flowertree Studio in Schoonebeek met Henk Bemboom en Jan Bloemsma, alsmede in de Spitsbergen Studio in Zuidbroek met Jan Willem Ludolph en Maarten de Boer. Honderden platen aanschouwden het levenslicht en vele malen kwamen er produkten in de hitparades. Zo schreef en produceerde hij o.a. voor Arie Ribbens de 'Polonaise Hollandaise' en 'Brabantse nachten zijn lang', voor Dennie Christian 'Rosamunde'  (Ned. versie) en vele, vele andere. De LP 'Doch ich leb ...' van Marjol Flore ontving in 1984 een Edison-nominatie. In de toenmalige RONO-studio (nu RTV Noord) werkte hij tevens een tijdlang als klankregisseur bij verschillende muziekopnames.
In 1981 verhuisde hij van Groningen naar Eelde, richtte zijn productiemaatschappij JIP-Sound Productions op en liet daar enige jaren later de JIP-Sound Studio bouwen, inmiddels bakermat van veel plaat-, cd- en reclamewerk.
Door de jaren heen legde hij zich steeds meer toe op componeren en tekstschrijven. Zo’n 600 liedjes staan op zijn naam in de meest uiteenlopende genres, van rock-, pop-, folk-, country- en easy listening songs tot schlagers en carnavalskrakers. Inmiddels is hij verantwoordelijk voor veel hitwerk van nationale en internationale artiesten. Aan ruim 2500 uitgebrachte liedjes verleende hij zijn medewerking als producer, arrangeur, geluidstechnicus en studio-muzikant. Daarmee is hij wellicht de meest te beluisteren noorderling op plaat en cd.
De complete lijst is te groot om te publiceren, daarom slechts een greep uit de artiesten:
Jan en Zwaan, Dennie Christian, Ronnie Tober, Het Sneeuwbal Trio, Ellen & The Moodmakers, Nico Haak, Hanny, Kleintjes Pils, Johan & Henk, Emile Hartkamp, Arie Ribbens, Gerard Schoonebeek, Lowland Trio, The Music Men, Koos Alberts, Eric Beekes, Ramon Beense, Max Muiderman, Alle Vijf, Mirella, Anita Meyer en Ewan Mack, Dennis Franke
maar ook:
Terry McCann, Warren Harry, New Adventures, Nurse, Second Skin, Hasan Band, Marjol Flore, La Vida Jazzband, Misty Four & Trio Cor Bakker, Salonorkest Pluche, Ensemble Romanesca, Les Bohèmes, Jacqueline, Peter Schneider, The Javelins, Jacques Kloes (Dizzy Man’s Band), Marty, Gouden Trompetten, Harry Rijnbergen (RO-D-YS), Gerard Kema.
Als noorderling in hart en nieren draagt hij uiteraard het dialect een warm hart toe, hetgeen resulteerde in een hele rits opnames van regionale artiesten, zoals:
Lianne Abeln, Egbert Meijers, Wia Buze, De Tuutjefloiters, Rond de Stamtoavel, Daipswale, Burdy, Imca Marina, Pé Daalemmer en Rooie Rinus, Börker Trio, Ben Zuur, Henk Wijngaard, Grunnegers veur Aaid, De Boetenbaintjes, Alje van Bolhuis, De Bende van Baflo Bill, Voorheen De Bende, Mark en Tjark.

Met de North Star Showband en het trio Henk Bemboom begeleidde Jur tijdens diverse Noordelijke festivals regelmatig veel van voornoemde artiesten maar ook vele anderen, waaronder Ede Staal.
Met zijn eigen orkest verzorgde hij jarenlang de muzikale begeleiding bij live-concerten van Wia Buze en diverse RTV Noord gala’s.
Verder was hij van 1996-2008 dirigent van het Eelder Shantykoor, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een koor van faam, met als hoogtepunt de 2 uitverkochte avonden in Martiniplaza bij het 10-jarig bestaan in 2003. Naast verantwoordelijk te zijn voor alle koor- en muziekarrangementen droeg hij op de bühne ook instrumentaal en vocaal zijn steentje bij. Ook was hij werkzaam als dirigent van de Paiser Hopsingers, het Eelder Bloemenkoor en is dat hedentendage nog van de Stamtoavel Singers.
Van Jur zelf verschenen in de loop der jaren nog diverse singles onder allerlei uiteenlopende pseudoniemen en verschenen van zijn hand een aantal muziekboeken, waaronder Strauß & Co, De 50 mooiste Shanties en Zeemansliedjes en 25 jaar Pé Daalemmer en Rooie Rinus. Ook verleende hij als samensteller en eindredacteur zijn medewerking aan de boeken The Javelins, It’s only Rock’n’Roll en 25 Jaar tfc NOAD, de Wereld van een Toerfietsclub.
In 2012 ontving hij voor zijn jarenlange bijdrage aan de Groninger muziek de prestigieuze Grunny Award uit handen van directeur Gijs Lensink van RTV Noord en in een speciale aflevering van het TV-programma ‘Laifde veur Meziek’ werd nog eens uitgebreid ingegaan op zijn carrière.
Na ruim 40 jaar werkzaam te zijn geweest in de muziek-business doet hij het momenteel wat kalmer aan, al kan hij uiteraard de muziek niet volledig vaarwel zeggen.

 

Het Eelder Shantykoor (www.eeldershantykoor.nl)

De Paiser Hopsingers (www.paiserhopsingers.nl)

 

Het Eelder Bloemenkoor (www.eelderbloemenkoor.nl)

De Stamtoavel Singers (www.stamtoavelsingers.nl)

 

Terug naar homepage