© JIP-Sound Productions
Schultenweg 30, 9761 CJ Eelde

www.jipsound.nl
email: jipsound@home.nl

All for me grog
Blow the man down
Bora Bora
Botany Bay
Bye bye my Roseanne
Curaçao
Drunken sailor
Essequibo River
Farewell shanty
Garrekwak, De
Goodnight ladies
Good-bye my lover
Haallijntje boelijntje
Home boys home
John Brown's daughter
John Cherokee
John Kanaka
Johnny come down to Hilo
Johnny, Johnny, John
Kari waits for me
La bella Lola
Leave her Johnny, leave her
Leaving of Liverpool, The
Maggie May
Mein Vader vos ein Dutchman
Mingulay boat song
Molly Malone
My Bonnie
Oh California
Paddy lay back
Randy dandy o!
Rio Grande
Roll Alabama, roll
Rolling down to old Maui
Rolling home
Rosabella, The
Sacramento
Sailor boy, The
Sally Brown
Santiana
Shenandoah
Sloop John B.
South Australia
Strike the bell
Three score and ten
Up she goes
West-zuidwest van Ameland
Whiskey Johnny
Wieringen
Windjammer song

 
ISBN: 90-808720-2-4

 

Losse verkoopprijs: € 10,= (excl. verzendkosten)

(bij bestelling van meerdere exemplaren geldt een speciale korting)

bestellingen:

jipsound@home.nl

 

ACCORDEON- & KEYBOARD VERSIE (A-4 formaat)

In de zomer van 2004 verscheen het boekje “De 50 mooiste shanties en zeemansliedjes”, een selectie van de vele liedjes die ik de afgelopen jaren heb bewerkt voor het Eelder Shantykoor, waarvan ik sinds 1996 dirigent ben. Diverse malen heb ik verschillende koren voorzien van bladmuziek die niet voorhanden was, hetgeen uiteindelijk resulteerde in het boekje, waaruit ook maandelijks in het Shantymagazine een lied wordt gepubliceerd.
De belangstelling voor het handzame boekje in A-5 formaat was dermate groot dat het al binnen enkele maanden uitverkocht was en inmiddels is ook de 2e druk al haast het zelfde lot beschoren. Een goed teken! Eens temeer is gebleken hoeveel behoefte er aan bestaat bij de vele shantykoren die ons land inmiddels rijk is.
De laatste 10 tot 15 jaar is het genre erg populair geworden in ons land en veel steden en dorpen hebben inmiddels een eigen shantykoor. De zeemansliederen zijn fijn om te zingen en de samenzang verstevigt het sociaal contact.
Over shanties en andere liedjes van de zee is al veel gepubliceerd, vooral in het Engels. Boeken als Shanties from the Seven Seas van Stan Hugill en Songs of the Sailor and Lumberman van William Main Doerflinger vertellen veel over de werkliederen uit de glorietijd van de zeezeilschepen uit met name de 2e helft van de 19e eeuw. De liederen kwamen in onze tijd terecht door overlevering, vandaar dat er van de meeste liedjes ook zoveel verschillende varianten bestaan. De gemiddelde zeeman kon uiteraard geen noten lezen, laat staan schrijven, en ook in de teksten zitten veel verschillen. Het is op een gegeven moment gewoon een keus maken.
Hoewel ik voor het Eelder Shantykoor de meeste nummers 3-,4- of 5-stemmig gearrangeerd heb, koos ik in het boekje voor publicatie van de hoofdmelodielijn, oftewel de 1e stem (in principe de tenor-partij). Dit omdat daar vaak de meeste behoefte aan is en daarnaast om de verschillende koren toch in staat te stellen hun eigen koorbewerking toe te passen en er zodoende voor te waken dat alle koren hetzelfde gaan klinken.
Speciaal voor de accordeonisten, keyboardspelers, maar ook voor andere combo-leden is nu deze uitgave gemaakt op een wat groter formaat dat goed op de lessenaar past. Tevens zijn alle nummers voorzien van intro´s, herhalingen en uitro´s aansluitend op alle coupletten en refreinen in het kleinere boekje. Overigens zijn alle teksten nog eens achterin terug te vinden. Net als in het kleine boekje is gekozen voor de hoofdmelodielijn (hier en daar aangevuld met 2e stem-lijn) + akkoorden. Even heb ik met de gedachte gespeeld om ook de linkerhand-notatie af te drukken, maar na ruggespraak met een aantal accordeonisten van diverse koren heb ik hiervan afgezien. Men vond dit eigenlijk niet noodzakelijk en tevens zou het ten koste gaan van het aantal nummers (door de extra muziekbalk en dus de verdubbeling van ruimte zouden er dan maar de helft van de nummers in het boek kunnen, met als gevolg dat er dan weer 2 boeken zouden moeten komen). Zodoende vindt u in dit boek dus ook gewoon 50 liedjes. Daarnaast staan bij alle nummers de tempi en muziekstijlen vermeld voor het eventueel mee programmeren van ritmes en stijlen.
De meeste liedjes die u in dit muziekboek vindt zijn te beluisteren op de 4 cd’s die ik de afgelopen jaren opnam met het Eelder Shantykoor, waarvan in augustus van dit jaar t.g.v. het 12½ jarig bestaan alweer de 5e cd verschijnt.
Ik hoop dat met dit boek weer in een behoefte wordt voorzien en wens u veel speel- en zangplezier!
Ahoy!

Jur Eckhardt

zie ook: Eelder Shantykoor (www.eeldershantykoor.nl)

 

Terug naar homepage